Betlémská cesta v Třešti

Pod názvem Betlémská cesta se prohlídky betlémů v domácnostech organizují v Třešti od roku 2005. V roce 2015 byla Betlémská cesta zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Každý dům, ve kterém mají betlém pro návštěvníky připraven, je označen zelenou cedulkou. Pokud je tato cedulka s terčíkem otočena dozadu, znamená to, že je zavřeno. Doporučená doba k návštěvě rodin je v čase mezi 9 a 12 hodinou a následně mezi13 a 18 hodinou.

V posledních letech bývá v rámci Betlémské cesty zpřístupněno pro veřejnost okolo dvou desítek betlémů. Kromě rodin, muzea a stále expozice betlémů v Schumpeterově domě jsou betlémy k vidění i v kostele sv. Kateřiny, sv. Martina a v Zámeckém hotelu.

V Schumpeterově domě se v expozici třešťských betlémů nachází jeden unikát. Je jím nebarvený betlém, který čítal v roce 2022 přes 1300 figurek a staveb. Příspěvky do společného betléma vznikají v průběhu Dřevořezání, které se v Třešti koná již od 2002. Při této akci se na začátku července pravidelně scházejí desítky řezbářů, společně pracují a prezentují výsledky své práce a vždy nechávají příspěvek do společného betlému.