Na 1. máje s Ježkem

Rozhodli jsme se využít volného dne a vyrazit v pondělí 1. května na pochod Ježek Vysočiny, který pořádá KČT, odbor Bedřichov Jihlava. Letos to byl již 38. ročník, který startoval u sportovní haly TJ Sokol Bedřichov. V nabídce byla řada tras pro pěší i cyklisty, z nichž 100 km pro pěší a 50 km noční začínala již 30. dubna odpoledne.

My jsme si ale vybrali pohodovější trasu – 18 km, která nás provedla kolem míst spojených s historií dolování v Jihlavě a nejbližším okolí. Trochu jsme si trasu upravili podle svého a vystoupali na vrchol Rudného, kde jsme si prohlédli kamenné zbytky staré rozhledny a pokochali se výhledem do údolí. Při sestupu jsme obdivovali jeden z památných stromů – opravdu monumentální 200letý buk.

Cestou jsme se zastavovali také u zajímavých pozůstatků po historickém dolování, u nichž nechyběly informační tabule. Prošli jsme Zbornou a vystoupali k hospodě U Lyžaře, která byla bohužel zavřená. Zde byla také jediná kontrola v rámci trasy. Cestou do nedalekého Hybrálce jsme potkali i rodinku značkařů, která obnovovala zdejší žlutou turistickou značku.

Počasí přálo, sluníčko na nás vykukovalo skrze mraky, ale nebylo úmorné teplo. Bučiny na svazích Vysokého kamene byly pozoruhodné a první stromy nakvétaly. Takže byla i příležitost k prvomájovému polibku pod třešní.

V cíli jsme dostali diplom a pozvání na další akce. Při tomto pozvání nás napadlo, že by určitě bylo dobré, kdybychom se v rámci našeho KČT Polná vzájemně s předstihem informovali o tom, kam vyrážíme. Pokud tedy plánujete účast na dalších pochodech či túrách, podělte se o tuto informaci s ostatními členy třeba na sociálních sítích. Mohli bychom se pak domluvit na společné dopravě s využitím vlastních aut.

Ludmila a Marcel Moržolovi